איסוף מטבעות היה תמיד תחום אספנות פורה ופופלארי, עם אספנים רבים מכל הגילים והארצות.
לרוב, אספן מתחיל באוסף אקלקטי (זאת אומרת: ממקורות שונים וסוגים שונים), ועם מטבעות סטנדרטיים ונפוצים, ובמשך השנים מרחיב את אוסף המטבעות שלו, תוך התמקדות במטבעות נדירים יותר או בעלי יחודיות הסטורית המשוייכים למדינה או קהילה מסויימת.
סוגי מטבעות
אוסף מטבעות בדרך כלל ממויין ע״פ ארץ הנפקת המטבע, סוג המתכת, נדירות ועוד.
אספנים רבים נמשכים למטבעות שהונפקו במדינה מסויימת.
מטבעות מכסף
איסוף מטבעות כסף (מתכת הכסף) הוא סוג אספנות נפוץ. אספנים רבים מתמקדים במטבעות אלו ובדגש על הנדירים שבהם.
כאן המקום לספר שלא רק מדליות ומטבעות זכרון עשויים מכסף, אלא שמדינות רבות הטביעו את המטבעות הרגילים שלהן, אלו שמשתמשים בהם בצורה שוטפת לקניות, מכסף (בעיקר במחצית הראשונה של המאה ה20).
דוגמה לכך היא ארה״ב שחלק ממטבעותיה הונפקו מכסף עד שנת 1964. ביניהם מטבעות כסף שהונפקו בכמויות גדולות ושערכם שקלים בודדים, וגם מטבעות כסף שהונפקו במספרים נמוכים וערכם יכול להגיע למאות אלפי ש״ח למטבע אחד בודד, לדוגמה: מטבע דולר ארה״ב (קרוי גם מורגן דולר Morgan Dollar) משנת 1891 שהובע במטבעת סאן פרנסיסקו הינו בעל ערך של כמה עשרות דולרים. לעומתו מטבע דולר משנת 1893 שהוטבע באותה המטבעה בשנת 1893 יכול להגיע לערך של 30000 ש״ח.
הערך של מטבעות כסף נגזר כמובן גם ממצבם (שחיקות), ותכולת אחוז הכסף שבמטבע.
מטבעות בעל ייחוד היסטורי
גורם נוסף המושך אספנים הינו נדירות המטבע או הקשרו לקהילה מסויימת: דוגמאות לכך הינם מטבעות שהונפקו בכמויות מעטות (ללא הקשר לסוג המתכת) בין אם מטבעות נחושת, ברונזה ואחרים או מטבעות בעלי הקשר לקהילות מסויימות דוגמת מטבעות הטמפלרים שהתיישבו במתחם שרונה בתל-אביב, מטבעות בעלי הקשר יהודי ועוד.